Диксмонската ера на Ги Русиј (Guy Roussille) – Ерве Пјер Ламбер (Hervé Pierre Lambert)

Диксмонската ера на Ги Русиј e извадок од книгата Holocène pour mémoire (éditions du Petit Véhicule, 2014).

Diksmonskata era na Gi Rusij

couv HPL

 

Белешка за авторот

herve pierre photo

По потекло од бургундскиот град Бон (Франција) Ерве Пјер Ламбер (Hervé Pierre Lambert), живеел во Јапонија, Индија, на Антилските острови, во Швајцарија, во Прованса. Денес живее на Гваделупе.

Лауреат е на Фондацијата Сингер Полињак (Singer Polignac), доктор на науки. Автор е на голем број книги меѓу кои : Октавио Паз и Ориентот (Octavio Paz et L’Orient ),  Амазон, како и на значајни написи како : Литература, визуелна уметност, неуроестетика ((Littérature, art visuel, neuroesthétique), Синестезија : видување од ватрешноста (La synesthésie : vue de l’intérieur), Леви-Строс и јапонската култура (Lévi-Strauss et la culture japonaise),

Медитации на Леви-Строс и Октавио Паз околу врските помеѓу цивилизациите во Индија (Méditations de Lévi-Strauss et Octavio Paz sur les rapports entre les civilisations en Inde), Лабораторијата како уметничко атеље (Le laboratoire comme atelier d’artiste), Постхумана уметност (L’art posthumain), El oxidado espritu del siglo : Marisa Lara et Arturo Guerrero. Неговите есеи за Ги Русиј се преобјавени во De natura : Guy Roussille. Диксмонската ера на Ги Русиј e извадок од книгата Holocène pour mémoire (éditions du Petit Véhicule, 2014).

Ерве Пјер Ламбер е советник и предавач на Фестивалот Encuentro Arte y Nuevas Ciencias, Centre National de las Artes, Mexico. Се занимава со гравирање.

Овие текстови со постојана иронична дистанца ги истражуваат домените на актуелната имагинација и произлегуваат од вкрстувањето на современото научно знаење на полето на физиката, неуро-науката, климатската историја, предисториската антропологија, научната фантастика наречена постхумана, западната филозфија и ориенталните култури во нивната релација со новите науки.

illustration HPL

A propos bejanovska

journaliste - traductrice littéraire
Cet article, publié dans Propositions, est tagué , . Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s